retete
Produsele lactate echilibrează nutritiv dietele alimentare.
Am realizat o selecție cu delicii bucovinene și rețetele lor. Poftă bună!

Cum se prepară...

reteta placinte poale-n brau din bucovina

Plăcinte poale-n brâu din Bucovina

Ingrediente pentru aluat
500g făină, 200g zahăr, 200g lapte, un ou întreg, un gălbenuș, 100g unt topit (sau altă grăsime), 25g drojdie, 1/2 linguriță sare
Ingrediente pentru umplutură
350g brânză din lapte de vacă, 150g zahăr, răzătură de portocale, vanilie (sau zahăr vanilat), 2 ouă, 1-2 linguri de griș (doar dacă brânza este mai moale), 1 ou pentru uns
Mod de preparare
Se cerne făina de 2 ori și se adaugă sarea. Se pregătește maiaua, adica se amestecă drojdia cu 2-3 linguri de apă, 1 lingură de zahăr și 2 linguri de făină. Aceasta se pune într-un loc călduț pentru 15 minute. Ea va crește și va face bulbuci. Când va fi gata, se întinde o foaie cu sucitorul, se pune umplutura și se rulează. Se pune la cuptor pentru aproximativ 50 de minute.
» (sursa: inbucovina.ro) Laktotrio vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

reteta balmos ca-n bucovina

Balmoș ca-n Bucovina

Ingrediente
1 Kg mălai, 350g unt, 2 litri smântână, 1 ou, 600g brânză din lapte de oaie, 250g caș, sare
Pentru servire: lapte acru/covășit
Mod de preparare
Balmoșul - una din mâncărurile de bază ale ciobanilor din zona Bucovinei - este de multe ori confundat cu o banală mămăligă. Are la bază tot mălaiul, dar nu se fierbe în apă ci în zer (sau jintuială).
Dacă nu aveți de unde lua Zer, acesta se poate înlocui cu o smântână mai ușoară, cât mai apoasă. Într-o oală înaltă se pune untul la topit, asezonat cu un pic de sare. Apoi se toarnă zerul/smântâna deasupra și se lasă la fiert, la foc mic. Când începe să clocotească, se toarnă mălaiul treptat și cernut – ca pentru mămăligă. Se amestecă un pic pentru a nu face cocoloașe și se lasă la fiert 15 minute. Se pune oul și se amestecă. Se rade Brânza peste balmoșul care se formează în oală și se amestecă temeinic. Când începe să se desprindă de pe oală, se mai lasă 5 minute și se scoate de pe foc. Se servește cu caș fărâmițat deasupra și cu lapte acru din belșug.
» (sursa: retete.unica.ro) Laktotrio vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

reteta papanasi cu branza si mere

Papanași cu brânză şi mere

Ingrediente
300g brânză dulce din lapte de vacă, 50g griș, 50g zahăr, 1 măr mare, 2 ouă, 2 linguri de făină, 2-3 linguri de pesmet, 150ml ulei de floarea soarelui, 100g de smântână, sare
Mod de preparare
Brânza se scurge bine și se pasează printr-o sită. Se bat ouăle cu zahărul până când acesta se dizolvă, iar apoi se adaugă grișul și un praf de sare. Se decojește mărul și se rad, apoi se amestecă brânza cu ouăle, grișul, făina și mărul stors, până se obține o pastă omogenă. Se ia câte o lingură de compoziție și se trece prin pesmet, modelând papanașii în același timp, care se prăjesc uniform, pe ambele părți, în ulei încins. Când sunt gata, se servesc cu smântână.
» (sursa: skytrip.ro) Laktotrio vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

reteta coltunasi din branza de vaci

Colțunași din brânză de vaci

Ingrediente
1 pahar apă, 2 ouă, făină, sare, 6 linguri ulei floarea soarelui, 150g smântână, 400g brânză din lapte de vacă, 100g brânză de oaie, unt pentru uns
Mod de preparare
Se cerne făina într-un castron și se adaugă o linguriţă de sare, 6 linguri de ulei, un ou, 50g de smântână şi se frământă un aluat tare. Aluatul se întinde subţire şi se taie pătrăţele. Brânza din lapte de vacă se amestecă bine cu cea de oi şi un ou. Nu se adaugă sare. Pe fiecare pătrăţel se pune câte o linguriţă din compoziţia obţinută și se îndoaie unindu-se marginile aluatului lipindu-se bine cu degetul cel mare şi arătătorul.
Prealabil se pune apă la fiert într-o cratiţă, se adaugă un pic de sare şi când apa a dat în clocot se adaugă colţunaşii la fiert până se ridică la suprafaţă. Se scot şi se ung bine cu unt  pentru a nu se lipi unul de altul și se servesc cu smântână.
» (sursa: poftabuna.md) Laktotrio vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

reteta ciorba radauteana

Ciorbă rădăuțeană

Ingrediente pentru 4,5-5 litri
Un piept mare de pui (cu piele şi os), o ceapă, o ţelină de mărimea unui măr, un păstârnac, o rădăcină de pătrunjel, 2-3 morcovi, un gogoşar, un ardei gras roşu, 3 ouă, 200-300 ml smântână 20% grăsime, una-două linguri oţet, 3-4 căţei de usturoi, o legătură pătrunjel
Mod de preparare
Pieptul de pui se taie în două de-a lungul şi se pune la fiert într-o cantitate suficientă de apă. Se adaugă sare de la început. După ce a tras primul clocot şi aţi cules spuma, adăugaţi ceapa întreagă şi rădăcinoasele tăiate în bucăţi mari. Când au fiert atât carnea cât şi legumele, se vor scoate din oală. Carnea se va dezosa şi curăţa de piele, apoi se va tăia fâşii întocmai ca la ciorba de burtă. Albitura (ţelina, păstârnacul şi rădăcina de pătrunjel, opţional şi ceapa) se va pune în blender cu o cantitate suficientă de apă şi vor fi pasate până se vor transforma într-o cremă. Rădăcinile vor fi date printr-o sită. Fâşiile de carne se vor adăuga în supă odată cu piureul de rădăcinoase. Morcovul se va tăia rondele. Cei care preferă ca ciorba să aibă culoarea portocalie pot pasa şi morcovul. Se pun la fiert şi cubuleţele de gogoşar şi ardei copt. Se pot folosi chiar gogoşari puşi la oţet, gustul fiind și mai bun.
Smântâna se amestecă bine cu gălbenuşul de ou (albuşul nu se va adăuga în ciorbă), se pune supă fierbinte câte puţin şi după ce se subţiază se adaugă în oală. Se adaugă usturoiul pisat ca la mujdei şi se lasă la fiert 2-3 minute. Usturoiul nu se va fierbe mai mult deoarece îşi va pierde gustul, iar dacă fierbe prea puţin va oxida. La final se pune oţetul, de preferat oţet de la gogoşari.
Condimentele se pun după gust, dar şi smântâna şi ouăle. Pentru cei ce preferă mâncărurile mai consistente, se va pune ceva mai multă smântână şi mai pot adăuga un ou. Sarea, oţetul şi usturoiul se pun după gust. Pătrunjelul tocat se adaugă în farfurie când se servitește ciorba.
» (sursa: observator.news) Laktotrio vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

reteta budinca de gris cu branza de vaci

Budincă de griș cu brânză de vaci

Ingrediente
1 litru de lapte, 150g griș, 100g unt, 250g brânză din lapte de vacă, o linguriță gem de caise, o linguriță de dulceață din coji de portocale, 5 ouă, 50g făină, 2 lingurițe esență de vanilie, o lingură de rom, ¼ linguriță de sare, 200g zahăr, 3 linguri zahăr pudră pentru decor biluțe de zahăr colorate
Mod de preparare
Se pune la fiert laptele cu sarea, apoi se adaugă grișul presărat în formă de ploaie, amestecând mereu să nu se formeze cocoloașe, timp de 5 minute. Se lasă grișul să se răcească, apoi se adaugă untul, brânza din lapte de vacă, gemul de caise, dulceața din coji de portocale, gălbenușurile de ou, făina și esența de vanilie. Separat, se bat albușurile de ou spumă tare, apoi se adaugă zahărul și rom-ul. Se răstoarnă peste crema de griș realizată anterior, se omogenizează amestecând cu o lingură. Se pune compoziția obținută într-o formă unsă cu unt și tapetată cu hârtie pentru copt. Se pune budinca la cuptor pentru circa 40-60 minute, la foc mijlociu. Nu se deschide cuptorul în primele 20 de minute.  Se pudrează cu zahăr pudră. Se servește fierbinte sau rece, după preferințe.
» (sursa: bucataras.ro) Laktotrio vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

reteta clatite din bucovina

Clătite din Bucovina

Ingrediente
500g brânză dulce din lapte de vacă, 2 ouă, esență de vanilie, 5 linguri zahăr, coaja unei lămâi, smântână, unt
Sos de vanilie: 500 ml lapte, 3 gălbenușuri, 100g zahăr, 1 lingură făină, zahăr vanilat
Mod de preparare
Din ingredientele de mai sus se face compoziția pentru clătite, care se coc în tigaie una câte una. Apoi, clătitele se pun într-o tavă unsă cu unt, deasupra se adaugă smântâna și se dau la cuptor 40 – 50 de minute.
Sosul: Se încălzește laptele într-o crăticioară, în care se adaugă gălbenușurile bătute cu zahărul și făina. Toata compoziția se toarnă peste lapte, după ce acesta începe să fiarbă. După ce se mai îngroașă sosul, se răcește. Când sunt gata clătitele, se toarnă sosul de vanilie deasupra și se presară scortișoară.
» (sursa: blog.hotelguru.ro)  Laktotrio vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

reteta salata cu capsuni, telemea si migdale

Salată cu căpșuni, telemea și migdale

Ingrediente
400g salată aisberg, 200g căpșuni, 200g telemea proaspătă, sărată, din lapte de vacă, 1/2 ceapă roșie, 2 linguri ceapă verde tocată, 2 linguri ulei măsline, 2 linguri oțet zmeură, 4 linguri fulgi migdale, sare
Mod de preparare
Se taie felii căpșunile. Se taie cuburi telemeaua. Salata se taie fâșii. Se curăță ceapa și se taie peștișori. Se amestecă într-un bol încăpător, din sticlă, ceapa roșie împreună cu ceapa verde, sarea, uleiul și oțetul de zmeură. Se adaugă salata și se amestecă din nou. Se gustă și se echilibrează gusturile, prin sărare sau acrind dacă este nevoie. La sfârșit se încorporează ușor căpșunile și telemeaua. Salata se servește cu fulgi de migdale, presărați deasupra.
» (sursa: bucataras.ro) Laktotrio vă dorește poftă bună alături de cei dragi!